Roviniete în Ungaria și România – ce merită să știm?

Dacă plecați în vacanță sau într-o călătorie de afaceri cu mașina, merită să verificați nu numai regulile de circulație din țara de destinație, ci și dacă utilizarea drumurilor locale necesită plata unor taxe de drum. În unele locuri – cum este cazul Poloniei – taxele de drum sunt percepute doar pe anumite tronsoane, dar în multe țări europene trebuie să plătiți la intrarea în țară sau înainte de aceasta.

Rețeaua rutieră din Europa este din ce în ce mai bună, iar noi avem mașini din ce în ce mai bune pentru a asigura călătorii confortabile și sigure. Singurul lucru de care trebuie să ținem cont sunt vinietele, care sunt folosite pentru a colecta taxele de trecere pentru utilizarea drumurilor dintr-o anumită țară.

Ce este sistemul de viniete?

Vinietele sunt un fel de alternativă la taxele de trecere aplicate la porțile de taxare – la intrarea pe tronsoanele de drum cu taxă. Sistemul este în primul rând o comoditate pentru șoferii care plătesc o taxă unică și pot utiliza toate drumurile dintr-o anumită țară. Taxa pentru o vinieta este stabilită în funcție de tipul de vehicul și de timpul în care intenționăm să călătorim. O putem cumpăra pentru câteva zile, o lună sau chiar un an, dacă este nevoie.

Vinietele pot fi achiziționate fie la frontieră, la benzinării, la magazinele situate la punctele de trecere a frontierei, fie prin intermediul serviciilor online. Cel mai bine este să nu lăsați totul pentru ultimul moment și să cumpărați cu calm vinieta înainte de a călători. Este important să transcrieți datele cu calm și să evitați orice greșeală, astfel încât vinieta noastră să fie valabilă.

Călătoria în Ungaria și vinietele

Când mergeți în Ungaria, nu uitați să cumpărați o vinieta înainte de a intra pe drumurile cu taxă din țară. Printre acestea se numără autostrăzile și drumurile naționale. Fără o vinieta activă, putem călători doar pe drumurile gratuite. Putem face acest lucru atât online, cât și la punctele de trecere a frontierei. Nu merită în niciun caz să așteptăm și să încercăm să cumpărăm o vinieta mai târziu, deoarece sistemul de control al vinietelor din Ungaria este automatizat.

Aceasta înseamnă că camere speciale sunt responsabile de citirea numerelor de înmatriculare și, eventual, a autocolantelor de pe geamurile mașinilor. Chiar dacă nu ne oprește nimeni pentru un control, sistemul va concluziona că nu avem un permis achiziționat și vom primi o amendă destul de severă și, bineînțeles, vom fi obligați să cumpărăm o vinieta tradițională.

În Ungaria, putem fie să cumpărăm o vinieta tradițională pentru întreaga țară, fie să folosim o versiune mai ieftină a vinietei care va acoperi o anumită provincie. Bineînțeles, cea de-a doua opțiune vă permite să economisiți bani, dar fiți atenți la restricțiile privind conducerea în țară. Conducerea în afara zonei poate însemna primirea unei amenzi.

Aici se aplică regula celor 60 de minute. Dacă intrați pe un drum cu taxă, aveți la dispoziție 60 de minute pentru a activa vinieta. Nu veți primi o amendă înainte de acest termen, dar dacă nu aveți o vinieta după 60 de minute, vă puteți aștepta la o amendă corespunzătoare.

Vinietele în România

România este în prezent una dintre cele mai populare țări în care călătoresc polonezii. Un aspect foarte important aici este că vinieta este necesară pentru a conduce pe toate drumurile din România, așa că trebuie să avem una activă la intrarea în țară. Putem achiziționa o vinieta cu până la 30 de zile înainte de plecarea planificată.

În cazul autoturismelor, există două categorii de vehicule – cele care nu sunt potrivite pentru transportul de mărfuri și cele care sunt potrivite pentru transportul de mărfuri. În ceea ce privește motocicletele, acestea sunt scutite, deci nu au nevoie de viniete și pot fi conduse gratuit în România.

Controlul vinietelor în România se face prin sisteme de monitorizare, unde camerele de luat vederi verifică automat dacă un anumit autoturism are vinieta achiziționată și, în plus, ne putem întâlni cu controale mobile, în timpul cărora serviciile autorizate verifică dacă vinieta noastră este la zi și nu are greșeli

La ce trebuie să fim atenți atunci când cumpărăm vinieta

Atunci când cumpărăm vinietele merită să fim atenți ca toate datele introduse în timpul comenzii să fie corecte. Este vorba nu numai de numărul de înmatriculare al vehiculului, ci și de categoria mașinii noastre. Unele țări cer chiar și numărul VIN al mașinii. Acest lucru este important deoarece, odată ce vinieta a fost cumpărată, datele nu mai pot fi editate. Chiar dacă aveți o vinieta valabilă, dar cu date incorecte, puteți primi o amendă pentru acest lucru.

Să fim atenți la locul de unde cumpărăm vinietele. În primul rând, cel mai convenabil este să cumpărăm prin internet. În acest fel putem cumpăra vinieta cu mult timp înainte și putem evita stresul inutil. În plus, economisim timp, deoarece punctele de vânzare a vinietelor de la punctele de trecere a frontierei sunt adesea aglomerate și trebuie să așteptăm la cozi destul de lungi.

Fiți atenți la reglementările străine

O călătorie în locuri precum Ungaria sau România nu înseamnă doar că trebuie să vă faceți provizii de viniete, ci și că veți întâlni legi și reglementări diferite pe șosele. Poate fi vorba despre limite de viteză diferite sau nuanțe care ne fac să ne confruntăm cu amenzi. De exemplu, în unele țări nu putem folosi aparate de înregistrare a traseelor, care sunt foarte populare în Polonia.

Înainte de a pleca, să verificăm și starea tehnică a vehiculului nostru, pentru a nu avea surprize pe drum. O inspecție de bază ar trebui să fie suficientă. Ce altceva? Este, de asemenea, o idee bună să ne umplem rezervorul înainte de a trece granița – în prezent, prețurile carburanților sunt puțin mai favorabile în țara noastră decât la vecinii noștri. Desigur, această situație se poate schimba, așa că cel mai bine este să verificați prețurile înainte de a pleca.

Vinietele online, de ce merită?

Site-urile de încredere care oferă posibilitatea achiziționării online a vinietelor reprezintă în prezent cea mai bună soluție. Nu numai că putem face în mod convenabil o achiziție cu mult timp înainte, dar putem, de asemenea, să verificăm reglementările actuale care prevalează într-o anumită țară sau să aflăm despre numeroasele nuanțe ale planificării unei călătorii.

Dacă dorim să cumpărăm o vinieta rovinieta pentru Ungaria sau România, acest lucru durează literalmente doar câteva minute. Plata este comodă, iar după cumpărare primim o confirmare în format pdf. Cel mai bine este să tipăriți pentru dumneavoastră confirmarea respectivă sau să folosiți confirmarea pe dispozitivul mobil.

Atunci când cumpărăm o vinieta online, nu trebuie să punem autocolante de confirmare pe parbriz, deci este o opțiune mult mai convenabilă.

Rezumat

Vinietele reprezintă un sistem convenabil pentru a vă deplasa pe drumurile din țări precum Ungaria și România. Dacă mergeți în România, vă încurajăm să accesați: cumpărați o Rovinieta vinieta pentru România, unde putem comanda în mod convenabil permisul corespunzător pentru tipul nostru de mașină.

Nu uitați că achiziționarea unei viniete online este posibilă practic în orice moment și din orice loc, chiar și de pe dispozitive precum telefonul sau tableta. Amintiți-vă doar să o faceți înainte de a pleca pentru a evita orice consecințe legale neplăcute.

Postări similare: