Când ar trebui să îmi cumpăr un alternator nou?

Alternatorului

Probabil că nu sunteți familiari cu rolul și modul de funcționare al alternatorului, însă este important să știți și să rețineți că este una din componentele vitale ale mașinii voastre.

Alternatoarele slabe sunt motivul principal pentru care bateriile de la mașini se descarcă și pentru care milioane de personane rămân blocate pe marginea drumului. De aceea trebuie să aveți niște informații de bază legate de alternatoare și ceea ce se poate face pentru a vă scuti de plana unor reparații costisitoare.

Cum funcționează alternatoarele?

Alternatoarele sunt on componentă a motorului în sine și joacă un rol important, ele fiind responsabile pentru încărcarea bateriei de la mașină. Datorită lor, bateria este încărcată constant, ceea ce permite calculatorului și sistemelor electrice să funcționeze la rândul lor.

Alternatorului

Alternatoarele lucrează aproape la fel de mult ca celelalte componente ale mașinii. De aceea se va uza în cele din urmă. Alternatoarele au o durată de viață de aproximativ 240000 sau 7 ani. Sunt câțiva factori care afectează durata de viață printre care se numără calitatea lor, condiția mașinii și numărul de electronice folosite.

Semnele tipice unui alternator pe moarte

La fel ca în cazul altor componente ale mașinii, niciun alternator nu ține pe viață. De cele ma multe ori, acesta se poate strica fără vreun avertisment. Totuși, sunt câteva semne subtile care vă vor spune dacă e timpul să-l verificați.

Acestea sunt următoarele:

  • Miroase a ars
  • Farurile licăresc noaptea, nu dau în permamență aceeași lumină 
  • Motorul scârțâie
  • Indicatoarele de la born se aprind dintr-odată 
  • Electronica de pe mașină nu merge tot timpul 

Dacă observați oricare dintre aceste simptome, e întotdeauna bună să luați legătura cu un mecanic să vă facă o verificare.

Sfaturi pentru întreținerea alternatorului

În afară de a fi atenți la simptomele de mai sus, puteți întotdeuna să faceți câteva lucruri ca să aveți grijă de componentă.

Acestea sunt câteva sfaturi generale pentru întreținerea alternatorului:

  1. Asigurați-vă că știți cum să porniți mașina folosind o baterie ajutătoare. Dacă nu procedați corect, riscați să ardeți alternatorul.  
  2. Electronicele care nu sunt instalate corect pot suprasolicita alternatorul, deci aveți grijă atunci când adăugați accesorii noi la mașină. 
  3. Dacă trebuie înlocuit, cumpărați un alternator nou și nu unul de mâna adoua sau reconstruit din alte piese. 
  4. Aveți grija la scurgerile de lichid provenite din această zonă a mașinii. Puteți ști starea mașinii făcând inspecții regulate. 
  5. Dacă ați observat că bateria are probleme, remediați problema de îndată. S-ar putea să nu fie de vină bateria ci alternatorul.

Postări similare: